Οι κυβερνήσεις πέφτουνε!


Κοινωνικές αναταραχές, λόγω της οικονομικής ύφεσης, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν και σε ανατροπές κυβερνήσεων μέσα στην επόμενη διετία προβλέπει έρευνα του Economist Intelligence Unit , σε 165 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα στην 70η θέση κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου.


«Κοινωνικές αναταραχές, λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να παρουσιάζονται με ανησυχητική συχνότητα σε πολλές χώρες. Αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα εσωτερικά γεγονότα ή ως προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης» λέει ο Αλασντερ Ρος επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Economist υπογραμμίζοντας, «εμείς πιστεύουμε ότι η απειλή είναι μεγάλη και ότι ο κίνδυνος εφησυχασμού είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να υπερβάλουμε για τις συνέπειές τους».


Με τίτλο «Ενισχύοντας τα οδοφράγματα: Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή» η έκθεση μελετά 165 χώρες και τις κατατάσσει σε πολύ υψηλού και υψηλού κινδύνου (95 στο σύνολό τους), μέτριου (53) και χαμηλού (μόνο 17). Η κατάξη, με αφρικανικές χώρες κυρίως να βρίσκονται στην κορυφή ως πολύ υψηλού κινδύνου, δεν προκαλεί έκπληξη. Οι ερευνητές όμως υπογραμμίζουν ότι πλέον χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, που στο παρελθόν θεωρούνταν χαμηλού,«αναβαθμίζονται» σε μετρίου κινδύνου.


Για την κατάταξη χρησιμοποιείται αριθμητικός δείκτης που προκύπτει από την ανάλυση 15 κοινωνικών και πολιτικών κριτηρίων. Οι ερευνητές σε όλες τις χώρες εντοπίζουν τους ακόλουθους τέσσερις βασικούς παράγοντες που προκαλούν στο κοινό πολιτική δυσαρέσκεια:


1 Το βάθος της οικονομικής κρίσης: Είναι η σοβαρότερη από τη δεκαετία του '30, παγκόσμια και συγχρονισμένη όσο ποτέ άλλοτε, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και θα διευρύνει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.


2 Προσωποποιημένη κρίση: Η ύφεση δεν θεωρείται αποτέλεσμα απρόσωπων κοινωνικών δυνάμεων αλλά αποδίδεται στην απληστία πολύ συγκεκριμένων προσώπων. Αυτή η κατάσταση πυροδοτεί βαθύ θυμό αυξάνοντας τους κινδύνους λαϊκής έκρηξης.


3 Η υποβόσκουσα ανησυχία-εκνευρισμός που διακατέχει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο: Υπάρχει δηλαδή έντονη υποψία ότι οι εξελίξεις θα είναι κατά πολύ χειρότερες από ότι ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο εκνευρισμός των πολιτών ενισχύεται από την, κατά τα φαινόμενα, αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την κρίση.


4 Ο παράγοντας ντόμινο: όπως η οικονομική κρίση αποδεικνύεται παγκόσμια, έτσι και οι κατά τόπους αντιδράσεις έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχές όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά ακόμη και πιο μακριά.


Η έκθεση του Economist ολοκληρώνεται με τρία σενάρια για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με το πρώτο υπάρχει 30% πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα ξεπεράσει το 1% από το 2009 εώς και το 2013. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει 60% πιθανότητα αποκατάστησης της οικονομίας (λόγω των συντονισμένων μέτρων) μέχρι το 2011, αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης κατά πολύ μικρότερους σε σχέση με αυτούς που απολάμβαναν οι αναπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Και τέλος ένα τρίτο σενάριο (ποσοστό υλοποίησής του 10%) μιλά για μαζική αποχώρηση από το δολάριο λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία, και κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος.



(Πηγή: Economist Intelligence Unit)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!