Πολιτική χειραγώγηση στα κανάλια.
Επικίνδυνη στροφή παίρνουν οι κρατικές και όχι μόνον τηλεοράσεις της Ευρώπης, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί απλώνουν ξανά τα νύχια τους, και μάλιστα πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ιδιαίτερα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί άγονται και φέρονται από πολιτικές ελίτ. Αν συνυπολογίσουμε και τα μειωμένα κονδύλια που φτάνουν στα ταμεία τους εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει για την ποιότητα της ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών.
Την έρευνα στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο διενήργησε το Ινστιτούτο «Open Society» και την παρουσίασε στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου. Ξεκάθαρα οι ερευνητές απέδειξαν ότι πολλές δημόσιες τηλεοράσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στον ρόλο τους τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο (κυρίως) εξαιτίας της κακοδιοίκησής τους.
«Οι επαγγελματίες αντικαθίστανται από αφοσιωμένες μετριότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η κομματικοποίηση και η έλλειψη κονδυλίων υποβαθμίζουν και το περιεχόμενο αλλά και την ίδια την έννοια της δημοσιογραφίας. «Τα τοπικά νέα εξαφανίζονται όσο εμφανίζονται τα ριάλιτι. Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι άγνωστη λέξη στην καθημερινότητα της αίθουσας συντακτών που ελέγχεται από πολιτικές κλίκες», συνεχίζουν οι ερευνητές στο κείμενο των συμπερασμάτων τους.
«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ελέγχονται και ως εκ τούτου ξέρουν ότι δεν θα πληρώσουν κανένα τίμημα», τόνισε ο Μαρκ Τόμσον του «Open Society» παρουσιάζοντας την έρευνα. «Η Κομισιόν απέτυχε παταγωδώς να προειδοποιήσει τα νέα μέλη ότι η εικόνα των ΜΜΕ τους θα είναι προαπαιτούμενο για την είσοδό τους στην Ε.Ε. Προλαβαίνει ακόμη να συνετίσει υποψήφια μέλη, όπως η Κροατία και η FYROM».
«Στις αρχές του 2000 όταν νέα μέλη πίεζαν να ενταχθούν στην Ενωση, έδειξαν μια κάποια προθυμία να αναμορφώσουν τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Φανερά πασχίζουν να ελέγξουν πλήρως τα κανάλια διορίζοντας αχυράνθρωπους».
Ως τα χειρότερα παραδείγματα αναφέρθηκαν χώρες όπως οι Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Λιθουανία. Για παράδειγμα, η κρατική τηλεόραση Telewizja Polska της Πολωνίας περιγράφεται ως το «κόκπιτ» των πολιτικών εδώ και μια δεκαετία. Στο διοικητικό της συμβούλιο έχει διοριστεί και ιδιοκτήτης ιπποδρόμου, που σχετίζεται στενά τόσο με τον δήμαρχο της Βαρσοβίας όσο και με τον βοτανολόγο της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού!
Ανεξάρτητα δεν είναι ούτε τα ιδιωτικά κανάλια, σύμφωνα με την έρευνα. Στην Πολωνία αλλά και τη FYROM, «ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΜΜΕ συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι πολιτικοί, χρησιμοποιώντας τους διαύλους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους». Στη Ρουμανία πάλι, η κρατική τηλεόραση, αν και κομματικοποιημένη, προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα από την ιδιωτική που εξαντλείται στα σκάνδαλα και στον κιτρινισμό. Εκτός από την ανατολική Ευρώπη, πάντως, την τιμητική της έχει και η γειτονική Ιταλία. Ως «σκοτεινή φάρσα» περιγράφει η έρευνα αυτό που συμβαίνει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα ιταλικά ΜΜΕ. Ως γνωστόν ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέχει το 90% της ιδιωτικής τηλεόρασης... (Οχι, για την Ελλάδα δεν διαβάσαμε καμία ειδική αναφορά...)
Ως την «απόλυτη κρίση» περιέγραψε ο Αϊνταν Γουάιτ, γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, την κατάσταση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. «Το μέλλον των ΜΜΕ θα πρέπει να μπει πρώτο στην ατζέντα τόσο της Κομισιόν όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ΜΜΕ», πρόσθεσε και ζήτησε να διερευνηθεί από την ίδια την Ε.Ε. (και μάλιστα με σώμα υψηλόβαθμων) το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της Ευρώπης «αναζητώντας απαντήσεις για το περιεχόμενο, την κομματικοποίηση αλλά και τη χρηματοδότηση».
Σχόλια