Επιπλοκές -αντί αποσυμφόρησης- προκαλεί ήδη σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Θεσσαλονίκης η επιλογή στελέχωσης του κέντρου υγείας αστικού τύπου Ευόσμου με δανεικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τα κέντρο υγείας Ευόσμου εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο "για να καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας του πληθυσμού των δυτικών συνοικιών" και μέχρι σήμερα υπολειτουργεί αν και τότε είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα άρχιζε η πλήρης λειτουργία της υγειονομικής μονάδας.
Περίπου δύο μήνες μετά το κέντρο υγείας Ευόσμου λειτουργεί μόνο πρωί, διεκπεραιώνοντας κυρίως συνταγογραφήσεις, διαδικασία που παραπέμπει περισσότερο σε τρόπο λειτουργίας ιατρείου του ΙΚΑ, ενώ οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με σταδιακές αποσπάσεις νοσηλευτών και γιατρών από νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας.
Με ανακοινώσεις τους η 3η και η 4η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) καλούν τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων “να διερευνήσουν την ύπαρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του προσωπικού για οικειοθελή μετακίνηση”. Οι αποσπάσεις προσωπικού έχουν ήδη προκαλέσει επιπλέον δυσλειτουργίες αποστελεχώνοντας νοσοκομεία και κέντρα υγείας που λειτουργούν οριακά κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτές και γιατρούς.
Αποστελέχωση και δυσλειτουργίες. Το τελευταίο “κύμα” αποσπασμένων που αφίχθησαν στον Εύοσμο αριθμεί έξι νοσηλεύτριες και έναν κοινωνικό λειτουργό από το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” και το κέντρο υγείας Χαλάστρας, που άφησαν κενές θέσεις κυρίως στη γυναικολογική και ουρολογική κλινική, καθώς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου.
Είχαν προηγηθεί αποσπάσεις από τα νοσοκομεία “ΑΧΕΠΑ” και “Ιπποκράτειο” και σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού στο κέντρο υγείας Ευόσμου ανέρχεται σε δεκαοκτώ άτομα.
Ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” Δημήτρης Μαυρόπουλος εστιάζει κυρίως στα επιπλέον προβλήματα δυσλειτουργίας των κλινικών που προκαλεί η απόσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΕΠ, όπου το υγειονομικό προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται σε συνεχόμενη βάρδια (7 π.μ. με 3 μ.μ. και 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των εφημεριών.
Χωρίς γιατρό τα Λαγκαδίκια. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, μέχρι σήμερα στο κέντρο υγείας Ευόσμου έχουν αποσπαστεί έξι γιατροί.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του ενός ο οποίος προέρχεται από το περιφεριακό ιατρείο στα Λαγκαδίκια, όπου υπηρετούσαν δύο γιατροί. Με την αποχώρησή του, οι κάτοικοι στα Λαγκαδίκια μένουν τουλάχιστον επτά ημέρες το μήνα χωρίς γιατρό, όσα είναι και τα ρεπό που δικαιούται για τις ισάριθμες εφημερίες που κάνει ο συνάδελφός του που απέμεινε στο ιατρείο.
Πρόταση οργανογράμματος. “Εκκρεμεί η σύνταξη εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας, ώστε αυτή να τεθεί σε σοβαρή βάση, με προκηρύξεις θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού”, τονίζει μιλώντας στη “Θ” ο διευθυντής-συντονιστής του κέντρου υγείας Ευόσμου Αχιλλέας Ζαχαρούδης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι από την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, όπου υπάγεται διοικητικά το κέντρο υγείας Ευόσμου, έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας -ήδη πριν από τα εγκαίνια- πρόταση οργανογράμματος που προβλέπει είκοσι τρεις θέσεις ιατρικού και τριάντα νοσηλευτικού προσωπικού. Έκτοτε δεν έχει δοθεί ούτε αρνητική ούτε θετική απάντηση στην πρόταση.
Ο διευθυντής του κέντρου υγείας εκφράζει τον προβληματισμό του και για το κατά πόσο θα μπορέσει να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του κέντρου υγείας. Το υπό συζήτηση σχέδιο αφορά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 10 το βράδυ (σε καθεστώς μεικτής εφημερίας) από τον Μάιο (ολοήμερο), ενώ σε καμιά περίπτωση δεν συζητείται 24ωρη λειτουργία. “Βασική προϋπόθεση είναι η έγκριση κονδυλίων από το 'Παπανικολάου', όμως υπάρχει οικονομική στενότητα”, επισημαίνει ο διευθυντής του κέντρου υγείας.
Περισσότερο αισιόδοξος ο ψυχίατρος, διοικητής της 3ης ΥΠΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, δηλώνει ότι “μέσα στο Μάιο θα επιτευχθεί η ολοήμερη λειτουργία του κέντρου υγείας”, ενώ υποστηρίζει ότι τα κενά που δημιουργούνται στα άλλα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας “θα καλυφθούν με τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας”.
Μεγάλες προσδοκίες. Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως είναι αξιοπερίεργο το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον τρόπο τουλάχιστον που περιγράφονται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε πριν από περίπου έναν μήνα το υπουργείο Υγείας “για την οργάνωση και λειτουργία του γενικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας” και στο οποίο τα κέντρα υγείας αστικού τύπου αναφέρονται ως βασικοί στυλοβάτες. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ορίζει το σχέδιο νόμου, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιλαμβάνει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη και αποκατάσταση προβλημάτων υγείας που δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, φροντίδα ασθενών μετά τη νοσηλεία, καθώς και υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι και κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης περιλαμβάνει επείγουσα προνοσοκομειακή παροχή υπηρεσιών υγείας, παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, καθώς και σχεδιασμό παρεμβάσεων προστασίας της υγείας τοπικών κοινωνιών.
Σχόλια