Μεταξύ των ξένων ερυθρών ποικιλιών, τα περισσότερα βραβεία απέσπασε η «Syrah», γνωστή από τα εξαιρετικά κρασιά που δίνει στον Ροδανό της Γαλλίας, η συμμετείχε με 104 οίνους και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (βραβεύτηκε το 40%). Ακολούθησε η «Cabernet Sauvignon», με 128 συμμετοχές (ποσοστό επιτυχίας 35%), ενώ η γαλλική «Merlot» σημείωσε επιτυχία 27% σε σύνολο 111 δειγμάτων.
Στα λευκά, η "Sauvignon blanc" κέρδισε τις προτιμήσεις (επιτυχία για το 35% των 52 συμμετοχών και ακόμη μεγαλύτερη στα μονοποικιλιακά κρασιά), ενώ το "Chardonnay", γνωστό διεθνώς για τους «μεγάλους» λευκούς οίνους, που δίνει στη Βουργουνδία, απέσπασε 25 βραβεύσεις (31% επί 81 οίνων φτιαγμένων από αυτή την ποικιλία).
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το κυπριακό «Ξυνιστέρι», που συμμετέχει στη δημιουργία της φημισμένης Κουμανταρίας, αφού απέσπασε 10 μετάλλια για συνολικά 24 συμμετοχές, σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες.
Το «μεγάλο χρυσό», χρυσά και ασημένια μετάλλια απέσπασαν κρασιά φτιαγμένα από το ελληνικό «Ασύρτικο», εντυπωσιάζοντας τους ξένους γευσιγνώστες. Οινοποιημένοι σε βαρέλι ή δεξαμενή ξηροί οίνοι, αλλά και φυσικώς γλυκείς (πχ, "Visanto" Σαντορίνης, στο οποίο μετέχουν και άλλες ποικιλίες), έφεραν επιτυχίες στο 46% των συμμετεχόντων δειγμάτων του "Ασύρτικου".
Λιγότερο καλά τα πήγε το αρωματικό «Μοσχοφίλερο» με ποσοστό επιτυχίας 17%, ενώ η ευγενής ερυθρή ποικιλία της Ν.Ελλάδας, το περίφημο «Αγιωργίτικο», σάρωσε τα βραβεία, καθώς οι οίνοι του απέσπασαν 35 χρυσές και αργυρές διακρίσεις. Επιτυχία 25% στους μονοποικιλιακούς οίνους εξασφάλισε το «Ξινόμαυρο».
Σχόλια