Από το "Syrah" και το "Αγιωργίτικο" μέχρι το "Ασύρτικο": Τα κρασιά που συνεπήραν τους γευσιγνώστες του 9ου διεθνούς διαγωνισμού οίνου.



   

Η δοκιμή κράτησε τρεις ημέρες και ήταν «τυφλή».  

Οι 42 κριτές, Έλληνες και ξένοι, δεν γνώριζαν τίποτα για την ταυτότητα των 809 υποψηφίων, καθώς οι ειδικές συσκευασίες έκρυβαν κάθε αναγνωρίσιμο στοιχείο. Στην αίθουσα επικρατούσε σιωπή: οι κριτές δεν επιτρεπόταν να μιλούν ή να κάνουν μορφασμούς, για να μη δείξουν τις προτιμήσεις τους. Και μέσα από αυτή την απολύτως αδιάβλητη διαδικασία, ξεχώρισαν οι νικητές. Ο λόγος γίνεται για τα ελληνικά και ξένα κρασιά -κυρίως κόκκινα (σε ποσοστό 45%) και λευκά (48%), αλλά και ροζέ (7%)- που κέρδισαν την προτίμηση των κριτών στον 9ο διεθνή διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και φέτος από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Β.Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Helexpo (DETROP-OENOS).

Από τα 809 δείγματα του διαγωνισμού, τα 287 αφορούσαν κρασιά, που προέρχονταν αποκλειστικά από διεθνείς ποικιλίες, τα 365 οίνους από γηγενείς και τα 166 προέκυψαν από «πάντρεμα». Βραβεύτηκε το 67% των ελληνικών και το 68% των διεθνών ποικιλιών, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


                                                                                                                                                                           


Μεταξύ των ξένων ερυθρών ποικιλιών, τα περισσότερα βραβεία απέσπασε η «Syrah», γνωστή από τα εξαιρετικά κρασιά που δίνει στον Ροδανό της Γαλλίας, η συμμετείχε με 104 οίνους και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (βραβεύτηκε το 40%). Ακολούθησε η «Cabernet Sauvignon», με 128 συμμετοχές (ποσοστό επιτυχίας 35%), ενώ η γαλλική «Merlot» σημείωσε επιτυχία 27% σε σύνολο 111 δειγμάτων.

Στα λευκά, η "Sauvignon blanc" κέρδισε τις προτιμήσεις (επιτυχία για το 35% των 52 συμμετοχών και ακόμη μεγαλύτερη στα μονοποικιλιακά κρασιά), ενώ το "Chardonnay", γνωστό διεθνώς για τους «μεγάλους» λευκούς οίνους, που δίνει στη Βουργουνδία, απέσπασε 25 βραβεύσεις (31% επί 81 οίνων φτιαγμένων από αυτή την ποικιλία).

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το κυπριακό «Ξυνιστέρι», που συμμετέχει στη δημιουργία της φημισμένης Κουμανταρίας, αφού απέσπασε 10 μετάλλια για συνολικά 24 συμμετοχές, σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες.

Το «μεγάλο χρυσό», χρυσά και ασημένια μετάλλια απέσπασαν κρασιά φτιαγμένα από το ελληνικό «Ασύρτικο», εντυπωσιάζοντας τους ξένους γευσιγνώστες. Οινοποιημένοι σε βαρέλι ή δεξαμενή ξηροί οίνοι, αλλά και φυσικώς γλυκείς (πχ, "Visanto" Σαντορίνης, στο οποίο μετέχουν και άλλες ποικιλίες), έφεραν επιτυχίες στο 46% των συμμετεχόντων δειγμάτων του "Ασύρτικου".

Λιγότερο καλά τα πήγε το αρωματικό «Μοσχοφίλερο» με ποσοστό επιτυχίας 17%, ενώ η ευγενής ερυθρή ποικιλία της Ν.Ελλάδας, το περίφημο «Αγιωργίτικο», σάρωσε τα βραβεία, καθώς οι οίνοι του απέσπασαν 35 χρυσές και αργυρές διακρίσεις. Επιτυχία 25% στους μονοποικιλιακούς οίνους εξασφάλισε το «Ξινόμαυρο».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!