Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων: άλλη μια χαμένη υπόθεση για τη Θεσσαλονίκη.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάστηκε χθές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους αστικούς βιοτόπους. Τα τελευταία χρόνια η Europarc (http://www.europarc.org/, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάρκων) έχει βαλθεί να ξεσηκώσει τους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων να κάνουν μια βόλτα στους πράσινους εναπομείναντες «παραδείσους» των χωρών τους. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται στις 24 Μαΐου σε ανάμνηση της δημιουργίας των εννιά εθνικών πάρκων της Σουηδίας το 1909!
Από το 1999 εορτάζεται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους ελάχιστους αστικούς βιοτόπους. Πάρκα που φιλοξενούν διάφορα και ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι είδη χλωρίδας και πανίδας, παίρνουν «ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικους. Mια ευχάριστη βόλτα μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να μετατραπεί σε μια επιμορφωτική και ενημερωτική ημέρα σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα των μικρών βιότοπων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όμως η Θεσσαλονίκη προσφέρει μόλις 2,1 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.
Η Δυτική Θεσσαλονίκη ζεί σε σοβαρά μολυσμένο περιβάλλον και αγωνίζεται ν' ανασάνει, προσπαθώντας να αποκτήσει τα στρατόπεδα της περιοχής, ως δημόσια γή. Δήμοι όπως η Σταυρούπολη, η Πολίχνη και η Ευκαρπία, που είναι ασφυκτικά πολεοδομημένοι, υπολογίζουν και σχεδιάζουν μητροπολιτικά πάρκα με επίκεντρο το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ο Δήμος Αμπελοκήπων έχει το προνόμιο να έχει ήδη εξασφαλίσει την χρήση του στρατοπέδου Μέγας Αλέξανδρος. Κι αντί να επωφεληθεί και να παραδώσει στους δημότες ένα αστικό πάρκο, το χτίζει! Η επικείμενη κατασκευή του κολυμβητηρίου θα στερήσει απο τους δημότες ζωτικό χώρο αναπνοής! Η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού έργων που εξυπηρετούν όλη την Δυτική Θεσσαλονίκη κατανεμημένων εύστοχα και αποτελεσματικά σε όλο το πολεοδομικό ιστό, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο το να δίνει ωφέλιμες λύσεις.
Οι αστικοί βιότοποι και η ευρωπαϊκή αντίληψη, όπως την αντιλαμβάνονται οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν τη σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδο!
Καλά κρασιά!
Σχόλια