Ελεύθερα θα λειτουργούν οι κάμερες στους δημόσιους χώρους
Oι κάμερες θα λειτουργούν ελευθέρα πλέον σε όλους τους δημόσιους χώρους και θα καταγράφουν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες κτλ. χωρίς καμία εισαγγελική εγγύηση. Αυτό προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμισή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έχει διαβιβαστεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση.
Το νέο αυτό νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο τις αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων όσο και διαφόρων οργανώσεων.
Η κυβέρνηση θέλει μέσα στο καλοκαίρι να περάσει το νομοσχέδιο αυτό και αναμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής. Η Αρχή, σε μια πρώτη σύσκεψη των μελών της, έχει διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει καταγραφή των πάντων χωρίς να υπάρχει υπόνοια για τέλεση αυτόφωρου αδικήματος. Η Αρχή, στην πρώτη αυτή σύσκεψη, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθετη και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει το «πράσινο φως» σε οποιαδήποτε δημόσια Αρχή, όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά ακόμη και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κάμερες.
Οι βιντεοκασέτες θα διατηρούνται τουλάχιστον μία εβδομάδα με δυνατότητα να επιμηκυνθεί το διάστημα και για άλλες επτά ημέρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία διεθνούς αρχείου DΝΑ στην Αστυνομία. Η λήψη δειγμάτων και η αξιοποίηση γενετικού υλικού θα γίνεται όχι μόνο από εκείνους οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα που επισύρουν ποινή τουλάχιστον φυλάκισης τριών μηνών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η συλλογή γενετικών δεδομένων γίνεται με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ η νέα ρύθμιση εκχωρεί αυτό το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές.
Σχόλια