Άρον άρον «ξεπαγώνουν» οι άδειες για κολέγια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αλαλούμ με τα κολέγια αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς το υπουργείο Παιδείας «ξεπάγωσε» και επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ).
Χθες, το νεοσύστατο Γραφείο Κολεγίων του υπουργείου Παιδείας κάλεσε όλους τους ενδιαφερομένους (υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 40 κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού και σχεδόν 5.000 απλά ΕΕΣ) να καταθέσουν αιτήσεις λειτουργίας μέχρι τις 21 Αυγούστου προκειμένου να αδειοδοτηθούν.
Η απόφαση αυτή, εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την ένταση στα πανεπιστήμια με την έναρξη της νέας χρονιάς, καθώς ως γνωστόν φοιτητές και καθηγητές αντιδρούν στη νομιμοποίηση των κολεγίων. Επιπλέον, οι άδειες λειτουργίας όσων επιχειρήσεων εγκριθούν, θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει αλαλούμ στους υποψηφίους που δεν θα ξέρουν εγκαίρως αν η επιχείρηση που τους ενδιαφέρει θα έχει επίσημη άδεια, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ελέγξει αν οι χιλιάδες μικρές και οι 40 μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου πληρούν τα κτιριακά και τα άλλα κριτήρια του νόμου μέσα... σε περίπου δύο μήνες! Ο νόμος προβλέπει ότι για να δοθεί άδεια λειτουργίας θα προηγηθεί έλεγχος από την Πολιτεία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης αλλά και για θέματα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού (π.χ. οι διδάσκοντες πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ), ενώ προβλέπεται ότι και τα προγράμματα σπουδών θα ελέγχονται από την Πολιτεία. Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, δεν γίνονται μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.
Το ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης των κολεγίων είναι πάντως αναγκαστικό για τη χώρα μας μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε πει ότι το ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο νόμος που συνέταξε ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (η οποία αν δεν εφαρμοστεί και το ερχόμενο έτος θα έχουμε επιβολή υψηλών προστίμων), αναγνωρίζοντας ως επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαίδευση- και όχι υπηρεσίες, όπως μέχρι τότε- τα κολέγια και τα ΕΕΣ, είχε μείνει αδρανής για περίπου έναν χρόνο.
Πρόσφατα όμως τροποποιήθηκε προς το ευνοϊκότερο για τα ΕΕΣ, καθώς μειώνεται από 100.000 σε 10.000 ευρώ το πόσό της εγγυητικής επιστολής που οφείλουν να καταθέσουν για να λάβουν άδεια λειτουργίας.
Σχόλια