Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ: Η πρόταση των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας


Υπέρ της μετακίνησης της ΔΕΘ δυτικά της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν οι 13 δήμαρχοι του δυτικού τόξου και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Έκταση άμεσα διαθέσιμη, χωρίς προβλήματα νομικά ή με εκκρεμότητες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με εύκολη πρόσβαση από όλους τους οδικούς άξονες και με δυνατότητα να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα. Στις προϋποθέσεις αυτές βασίζεται η πρόταση των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη θέση “Μεράς”, που βρίσκεται στα όρια των δύο περιοχών.
Υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους, την οποία παρουσίασαν προ ημερών βελτιωμένη, είναι ισχυρή από κάθε άποψη, καθώς η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις, εκτείνεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και γειτνιάζει με όλες τις αγορές των βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με τους δημάρχους Γιάννη Καραγιάννη και Στέργιο Γαβότση, η έκταση στη θέση “Μεράς” είναι αμιγώς δημοτική και δεν περιλαμβάνει ιδιωτικές ιδιοκτησίες και δύναται να παραχωρηθεί άμεσα και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα από τους οικείους δήμους, ικανοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την απαίτηση της άμεσης απόδοσης και τη χωρίς καθυστέρηση έναρξη των εργασιών ανέγερσης με μηδενικό κόστος παραχώρησης.
Η έκταση βρίσκεται στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, με πλησιέστερους οικισμούς τον οικισμό Περιβολάκι του Λαγκαδά, που βρίσκεται ανατολικά του γηπέδου εγκατάστασης, σε απόσταση 450 περίπου μέτρων, και τους οικισμούς Λητής και Λαγυνών, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων δυτικά και νότια, αντίστοιχα, της έκτασης. Η προτεινόμενη θέση εγκατάστασης απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (πλατεία Δημοκρατίας).

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η προτεινόμενη έκταση "Μεράς", σύμφωνα με τους δύο δήμους, ικανοποιεί στο βέλτιστο βαθμό τα κριτήρια προσβασιμότητας, δεδομένης, καταρχήν, της γειτνίασής της με την Εγνατία οδό, τον μεγαλύτερο κλειστό αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Η έκταση έχει πρόσωπο στον κόμβο Λαγκαδά, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους της Εγνατίας οδού, με δεδομένο ότι από εκεί ξεκινούν οι κάθετοι οδικοί άξονες Κιλκίς - Εύζωνων και Σερρών - Προμαχώνα που συνδέουν τη χώρα μας με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και, μέσω αυτής, με όλα τα Βαλκάνια.
Αναφέρεται ακόμα ότι η σημαντικότητα της θέσης αναδεικνύεται από την Εγνατία οδό, η οποία αποτελεί το πλέον σύγχρονο έργο υποδομής για την ανάπτυξη και την επικοινωνία της χώρας μας με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία.
Επιπροσθέτως, η ίδια περιοχή, όπως αναφέρεται στην τελική πρόταση, εξυπηρετείται από τον ΟΑΣΘ, ενώ προβλέπεται η σύνδεσή της με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου (ο σχεδιασμός του έχει ήδη προγραμματιστεί), ο οποίος θα εξυπηρετεί, επιπλέον, τη σύνδεση της περιοχής με τον αερολιμένα «Μακεδονία» και το νομό Χαλκιδικής.


13 δήμαρχοι συνιστούν... δυτικά

Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δυτικά της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν οι 13 δήμαρχοι του δυτικού τόξου και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Κάνουν λόγο για μεθόδευση που διαμορφώνεται μέσω δημοσιευμάτων για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ενώ οι ίδιοι έχουν τονίσει επανειλημμένα τα πλεονεκτήματα από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική πλευρά της πόλης.
Στα πλεονεκτήματα για τη δυτική Θεσσαλονίκη από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους οι δήμαρχοι, προστίθεται το πάγιο αίτημα των κατοίκων της δυτικής πλευράς για διασφάλιση κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η δυτική Θεσσαλονίκη έχει χρησιμεύσει μέχρι σήμερα για τη χωροθέτηση ανεπιθύμητων χρήσεων (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μονάδα βιολογικού καθαρισμού), χρήσεις που έχουν μεταβάλει την περιοχή σε ένα “περιβαλλοντικό απαρντχάιντ”, το οποίο, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα βιομηχανική δραστηριότητα που αδυνατεί να δημιουργήσει επαρκείς θέσεις εργασίας, υποβαθμίζει σταθερά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, σύμφωνα με τους 13 δημάρχους και τον μητροπολίτη, πρέπει να είναι συνδυασμένη και αποτελεσματική, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σύγχρονη εκθεσιακή στρατηγική.
Το κείμενο υπογράφουν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Ελευθερίου-Κορδελιού Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου, Ευόσμου Χατζηβρέττας Δημήτριος, Εχεδώρου Αρβανιτίδης Γεώργιος, Μενεμένης Ακτσελής Γεώργιος, Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, Πεύκων Στυλιανός Συμεωνίδης, Πολίχνης Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Τριανδρίας Πολυξένη Δρίτσα.


Επειγόντως μητροπολιτικό πάρκο

Να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης ως μητροπολιτικού πάρκου του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ζητούν με δηλώσεις τους οι ομότιμοι καθηγητές του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής και Χρήστος Μπαλαφούτης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη "Μ" ο καθηγητής και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Θεμιστοκλής Κουιμτζής "η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης. Η αύξηση του πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απορρυπαντής των αιωρούμενων σωματιδίων, μπορεί να επιτευχθεί και με την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ ως μητροπολιτικού πάρκου, δέσμευση άλλωστε του πρωθυπουργού".
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!