Κραυγή αγωνίας για τα ναρκωτικά!


1hΣε άβατο τύπου Ζωνιανών εξελίσσεται η περιοχή του Δενδροποτάμου. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι 50 με 100 οικογένειες διακινούν τα ναρκωτικά και σπέρνουν τον τρόμο.
"Οι έμποροι βγήκαν σαν μανιτάρια, και οι χρήστες φτιάχνουν την πρέζα μπροστά στα παιδιά" καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής.
“Είμαστε τελειωμένοι αν δεν κάνει κάτι η αστυνομία. Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα χειροτέρεψαν”.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ο 55χρονος Αντώνης Δημητρίου, που γεννήθηκε και έζησε όλα του τα χρόνια στον Δενδροπόταμο, εκφράζει την αγωνία όλων των κατοίκων που ζουν εκεί με το φόβο. “Εδώ η πρέζα πουλιέται με τους τόνους. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς, τα παιδιά δεν έχουν πού να παίξουν. Η αστυνομία ξέρει τι γίνεται”, λέει ένας γεροντότερος που δεν θέλει να μιλήσει επωνύμως “γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται, έχω παιδιά και εγγόνια”.

ΛΑΪΚΗ ΝΑΡΚΩ-ΑΓΟΡΑ
“Στη ‘λαϊκή αγορά’ του Δενδροποτάμου μόνο πάγκους που δεν βγάζουν οι έμποροι ναρκωτικών. Δεν φοβούνται τίποτε. Κάθε μέρα στήνεται παζάρι κανονικό στις οδούς Κολοκοτρώνη και Κωνσταντινουπόλεως, κάτω από τη ‘μύτη’ των αστυνομικών. Είτε υπάρχει αστυνομία είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό”. Τα λόγια αγανάκτησης προέρχονται από έναν άνθρωπο που ζει με την οικογένειά του στο “γκέτο” του Δενδροποτάμου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. “Και που υπάρχει αστυνομία, δεν κάνει τίποτα πέρα από τον τυπικό έλεγχο. Σταματούν αρρώστους, μόνο, και τους ψάχνουν. Βλέπουν τους εμπόρους και δεν κάνουν τίποτε”, λέει. Πιστεύει ότι οι αστυνομικοί φοβούνται, ενώ για ορισμένους εξ αυτών υποστηρίζει ότι “πατούν κόρνα όταν πλησιάζουν για έλεγχο, για να κρυφτούν οι έμποροι”. “Η γειτονιά έμεινε στο έλεος των εμπόρων ναρκωτικών. Ο δήμος δεν κάνει τίποτε”, καταλήγει.
“Σε έναν πλανόδιο Ρομά που πουλάει ρολόγια στην Τσιμισκή για να ταΐσει τα παιδιά του, το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ. Ξέρετε τι λένε οι κάτοικοι; ‘Τελικά μήπως πρέπει να πουλάμε ναρκωτικά, για να είμαστε ελεύθεροι να πουλάμε;”, σημειώνει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Μενεμένης Παύλος Σιδηρόπουλος.

ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ
“Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της φασαρίας, μικροπωλητές είμαστε. Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε από τον Δενδροπόταμο, μας έχουν ταυτίσει όλους με τους εμπόρους ναρκωτικών”, λέει ο 55χρονος Αντώνης Δημητρίου και προσθέτει: “Το κράτος ‘καθάρισε’ το κέντρο και την πλατεία Ναυαρίνου από τους εμπόρους και όλοι ήρθαν εδώ. Τους ‘μάζεψε’ όλους σε ένα μέρος. Το γνωρίζουν όλοι, και η αστυνομία και η εισαγγελία”, προσθέτει.
Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου, η κατάσταση άλλαξε πριν από καμιά εικοσαετία, όταν ήρθαν στην περιοχή σκηνίτες από τις παρυφές άλλων νομών, που είχαν παραβατική συμπεριφορά. Κάποιοι ανέπτυξαν σχέσεις και με αλβανούς Ρομά που είχαν σχέση με την αλβανική μαφία, και η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
“Οι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν εδώ πριν από 15 χρόνια σήμερα είναι ‘βαρόνοι’ της πρέζας”, υποστηρίζει ο κ. Σαγκούρης. “Πενήντα, εκατό οικογένειες σπέρνουν το φόβο. Πού να πάμε; πήραμε δάνεια, χτίσαμε σπίτια. Δεν είναι λύση να φύγουμε”, λέει ο κ. Σαγκούρης. Κι όμως, αυτήν τη λύση επιλέγουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα -το 20% των παλαιών κατοίκων του Δενδροποτάμου πούλησαν τα σπίτια τους και έφυγαν, για να γλιτώσουν τα παιδιά τους.
“Δεν είναι οι κάτοικοι που ασχολούνται με τη διακίνηση. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει καταφύγει στην περιοχή και κάνει εμπορία, και δημιουργεί έναν κλοιό φόβου. Παρ’ όλα αυτά και προς τιμήν τους τολμούν και διαμαρτύρονται”, σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Η “Μ” επικοινώνησε με το δήμαρχο Μενεμένης Γιώργο Ακτσελή, για να εκφέρει την άποψή του για τις αιτίες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, προκειμένου να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. “Ήταν προεκλογική δέσμευση του δημάρχου ότι σε τρεις μήνες τα ναρκωτικά θα φύγουν από τον Δενδροπόταμο”, λέει ο κ. Σιδηρόπουλος, μέλος της δημοτικής ομάδας του νυν δημάρχου και αντιδήμαρχος τότε, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Μενεμένης σήμερα. Αναγνωρίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της αστυνομίας. “Μπορούμε όμως να πιέσουμε για να ενισχυθεί το αστυνομικό τμήμα, που έχει τρομερές ελλείψεις. Να πιέσουμε να εγκατασταθούν στην περιοχή εφορίες, ΙΚΑ, ταχυδρομεία, για να υποχρεώνονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να έρχονται στον Δενδροπόταμο. Μόνο αν ανοίξουν τα ‘σύνορα’ του γκέτο θα δυσκολευτεί και το έργο των εμπόρων. Αλλιώς δεν σπάει ο κλειστός κύκλος”.

Σκληρά μαθήματα από το νηπιαγωγείο
Το πρώτο που θα μάθουν τα νήπια του Δενδροποτάμου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι: “μην ακουμπάτε τις σύριγγες που είναι πεταμένες στην αυλή του σχολείου”. Αν βγουν στο γήπεδο να παίξουν μπάλα, θα δουν δίπλα τους τους χρήστες να ετοιμάζουν τη δόση τους και να τρυπιούνται. “Τη χρονιά που πέρασε δεν έστειλα το παιδί μου στο σχολείο. Φοβάμαι”, παραδέχεται ένας κάτοικος του Δενδροποτάμου. “Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας στο έλεος. Θα κάνουμε κατάληψη στο σχολείο”, λέει ένας ηλικιωμένος δίπλα του. “Από τα 12 - 13 τους χρόνια τα παιδιά είναι μπλεγμένα, στα 16 έχουν γίνει και βαποράκια”, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Μενεμένης και κάτοικος Δενδροποτάμου Βασίλης Σαγκούρης.
“Όσο μπορούμε, κρατάμε τα παιδιά στον αθλητισμό για να μην μπλέξουν”, λέει ο πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Στέλιος Δήμου. Ο ίδιος προσπάθησε να δημιουργήσει μια ακαδημία ποδοσφαίρου, αλλά στην πρώτη εβδομάδα οι γονείς πήραν τα παιδιά τους. “Όλο το γήπεδο είναι γεμάτο με σύριγγες, τα παιδιά βλέπουν τους χρήστες να τρυπιούνται μέρα μεσημέρι. Το τελευταίο διάστημα δυο φορές κάλεσα το ασθενοφόρο να πάρει δυο άτομα που ήταν σε κωματώδη κατάσταση έξω από το γήπεδο”.

ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
καθηγητής Κοινωνιολογίας ΑΠΘ

“Η εγκληματικότητα ευδοκιμεί στα γκέτο. Υπάρχει διαλεκτική σχέση μεταξύ της γκετοποίησης και της μαφίας που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του γκέτο. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται προσπάθειες διερεύνησης των συνθηκών ζωής των Ρομά, αλλά δεν αρκούν οι μελέτες των πανεπιστημιακών. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αστυνομικά μέτρα ούτε με φιλανθρωπίες. Προέχει να διαμορφωθούν οι οικονομικές συνθήκες και να ενταθούν οι προσπάθειες για εκπαίδευση των παιδιών. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι υψηλό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, να ενσωματωθούν χωρίς να ισοπεδωθούν τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει να λάβει σοβαρά μέτρα για να σταματήσει την γκετοποίηση και οι πολίτες να εγκαταλείψουν τη λογική ‘έξω από την αυλή μου και ας είναι και η αδερφή μου’”.

Το άβατο του Δενδροποτάμου
Η μόνη αστυνομική επιχείρηση ήταν το Δεκέμβριο του 2008, οπότε συνολικά 248 κλιμάκια με 607 αστυνομικούς πραγματοποίησαν ελέγχους σε 918 άτομα και 212 οχήματα, προσήγαγαν 119 άτομα και συνέλαβαν 40 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Άβατο τύπου Ζωνιανών
Tην περασμένη Δευτέρα εξαγριωμένοι Αθίγγανοι επιτέθηκαν σε περιπολικό, ενώ κατά το παρελθόν σημειώθηκαν και άλλα επεισόδια με προπηλακισμούς, καθώς και τραυματισμούς με αυτοκίνητα που κινούνταν επιθετικά προς το μέρος των αστυνομικών. Εξάλλου, πριν από μερικούς μήνες ασθενοφόρο δέχτηκε “αδέσποτες” σφαίρες.
Είναι κοινό μυστικό ότι στον Δενδροπόταμο κυκλοφορούν όπλα, προερχόμενα συνήθως από την αλβανική μαφία. “Εδώ δεν ισχύουν αυτά που ξέρουμε ότι ισχύουν σε άλλες περιοχές. Κάποιοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να τους ενοχλεί κανένας”, επισημαίνει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Μενεμένης Παύλος Σιδηρόπουλος.
“Δεν υπάρχει άβατο. Ελέγχους κάνει και το αστυνομικό τμήμα και η ΟΠΚΕ, και οι συνοριοφύλακες. Πολλοί δέχονται να τους ελέγξουν, αλλά κάποιοι γίνονται επιθετικοί στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τους δικούς τους”, αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στη στελέχωση του τμήματος, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί. Ωστόσο τονίζει ότι “δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα Ζωνιανά, είναι μέρα με τη νύχτα”.
“Όταν καλούμαστε να κάνουμε ελέγχους σε πάνω από τέσσερα σπίτια, πηγαίνουμε με όλη τη δύναμη της υποδιεύθυνσης και με συνδρομή μιας διμοιρίας των ΜΑΤ”, αναφέρει αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών. Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις τύπου “Ζωνιανών”, πάντως, δεν είναι συχνό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση σχετικά με επιχείρηση στον Δενδροπόταμο ήταν το Δεκέμβριο του 2008, οπότε συνολικά 248 κλιμάκια με 607 αστυνομικούς πραγματοποίησαν ελέγχους σε 918 άτομα και 212 οχήματα προσήγαγαν 119 άτομα και συνέλαβαν 40 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ - ΑΔΥΝΑΜΟ
“Κάποτε ερχόταν και η κλούβα. Από τότε που σταμάτησε, οι έμποροι βγήκαν σαν τα μανιτάρια και οι χρήστες φτιάχνουν την πρέζα μπροστά στα παιδιά”, περιγράφει ο Αντώνης Δημητρίου, κάτοικος Δενδροποτάμου.
“Το αστυνομικό τμήμα είναι πολυδύναμο, αλλά στην ουσία είναι αδύναμο. Οι περιπολίες είναι σπάνιες, οι άνθρωποι φοβούνται να καταγγείλουν αυτό που βλέπουν. Ξεπεράσαμε και τα Ζωνιανά”, λέει ο δημοτικός σύμβουλος Μενεμένης Β. Σαγκούρης.
“Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια περιοχή να καλύψουν και πολλές φορές προσπαθούν πάνω από τις δυνάμεις τους. Το τμήμα είναι αποδεκατισμένο, υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι κενές οργανικές θέσεις. Περιμένουν από πενήντα ανθρώπους να κάνουν δουλειά. Αν αφαιρέσουμε αυτούς που απασχολούνται σε σκοπιές, φύλαξη κτιρίων και μεταγωγές, τους αδειούχους και τους ασθενείς, πόσα άτομα θα μείνουν;”, διερωτάται ο κ. Σιδηρόπουλος. “Αν θέλουν να ξεκαθαρίσουν την ιστορία, μπορούν να το κάνουν μέσα σε τρεις μέρες. Θέλει ένα περιπολικό της ΟΠΚΕ στη γωνία του σχολείου και δύο ομάδες αστυνομικών να κινούνται στην περιοχή διαρκώς, να ακολουθούν το κάθε πρεζόνι που θα τους οδηγήσει στον έμπορο. Αλλά με την ανοχή ορισμένων, η κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”, καταλήγει.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ
Οι διωκτικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να διαπιστώσουν το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού ατόμων που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συνδέονται και με ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παλιά υπήρχαν 4 - 5 ισχυρές οικογένειες που κρατούσαν το εμπόριο ναρκωτικών, σήμερα και τα “τσιράκια” τους αυτονομήθηκαν. Εκτός από τα ναρκωτικά, ασχολούνται και με την εξαιρετικά επικερδή δραστηριότητα της τοκογλυφίας. Για 100.000 ευρώ πληρώνεις 400.000 ευρώ, και είσαι συνεχώς με το φόβο, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν θύματα των τοκογλύφων.

Συνθήματα με μπαλόνια και κορδέλες
Κάποια σπίτια έχουν κρεμασμένες μπαλόνια ή κορδέλες στα κάγκελα, σε άλλα φαίνεται να κάνουν συνεχώς… μπάρμπεκιου, όμως δεν γιορτάζουν ούτε γάμο ούτε γενέθλια. Είναι το συνθηματικό για τους χρήστες, το σημάδι που τους δείχνει πού θα βρουν τη δόση τους.
Τα αναμμένα μαγκάλια έχουν διπλή “χρησιμότητα”, καθώς σε περίπτωση ανάγκης οι έμποροι πετούν εκεί τα ναρκωτικά. Το ίδιο και οι βρύσες, που σε κάποια σπίτια είναι μονίμως ανοιχτές, για να διαλυθεί η άσπρη σκόνή στο νερό. Σε κάποια σπίτια υπάρχουν κάμερες, όχι για προστασία από τυχόν διαρρήκτες αλλά… από την αστυνομία, έτσι ώστε αν οι έμποροι δουν ύποπτες κινήσεις, να εξαφανίσουν τα ναρκωτικά. Άλλοι “κόβουν μισθό” 1.000 ευρώ το μήνα σε άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, για να τους φυλούν τα ναρκωτικά.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!