Αγριεύει ο πόλεμος των πτυχίων! Xάος με τα κολέγια που διαφημίζουν συνεργασίες με τα ξένα πανεπιστήμια

Οι καθηγητές των κρατικών ΑΕΙ αλλά και ορισμένοι ιδιώτες συμφωνούν ότι οι όροι λειτουργίας που έχει θέσει το υπουργείο είναι ανεπαρκείς.



Άγριος πόλεμος σε πολλά μέτωπα διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο των κολεγίων καθώςβρισκόμαστε σε περίοδο εγγραφών.

Πόλεμος τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων για την προσέλκυση σπουδαστών με θεμιτές αλλά και υπόγειες μεθόδους, όσο και μεταξύ των κολεγίων από τη μια και των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ από την άλλη, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αναγνώρισή τους.

Στο επίπεδο του ανταγωνισμού, καθώς η θολή κατάσταση που επικρατεί ακόμα για την αναγνώριση φαίνεται να έχει προκαλέσει για πρώτη χρονιά δισταγμό στις εγγραφές, η ένταση είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, κολέγιο που συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο Ρaris 13, με δύο έτη σπουδών στην Ελλάδα και ένα στο Εδιμβούργο στο πανεπιστήμιο Νapier, προσφέρει δύο εθνικά πτυχία, γαλλική λισένς και βρετανικό μπάτσελορ στα Οικονομικά. Μάλιστα χθες ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρaris 13 κ. Robert Εtien, προκειμένου να προσεγγίσει τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν, έκανε την πρώτη πρόταση σύμπραξης του γαλλικού με ελληνικό πανεπιστήμιο, μέσω του κολεγίου! «Οι φοιτητές, με τρία έτη σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρaris 13 στο Παρίσι ή στην Αθήνα (στο συνεργαζόμενο κολέγιο) και ένα έτος σπουδών στο ελληνικό πανεπιστήμιο, θα αποκτούν και τα δύο πτυχία Νομικών Επιστημών. Αντιστοίχως, σε όσους θα φοιτούν κατά τα τρία πρώτα έτη σπουδών στην ελληνική Νομική και το τέταρτο έτος στο Ρaris 13 θα απονέμονται το πτυχίο της ελληνικής Νομικής και το Μaster 1 της γαλλικής Νομικής», λέει.

Ασφαλώς ένας πόλεμος διεξάγεται και με υπόγειες μεθόδους. Έτσι, τελευταία διοχετεύονται στην αγορά πληροφορίες για κολέγιο που εμφανίζεται να έχει αναγνώριση λειτουργίας από Πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία όμως του έχει αφαιρεθεί από χρόνια, για άλλο του οποίου οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι υπό πλειστηριασμό για οφειλές στο ΙΚΑ, για έτερη ζημιογόνο επιχείρηση με οφειλές ενός εκατ. ευρώ κ.λπ. Αυτές θα έπρεπε οπωσδήποτε να ελεγχθούν από το υπουργείο Παιδείας για την προστασία των ενδιαφερομένων. Ωστόσο, «οι προϋποθέσεις που έθεσε το ίδιο το υπουργείο για τη λειτουργία μας θέτουν χαμηλά τον πήχυ και επιτρέπουν τη δημιουργία επιχειρήσεων που δεν θα έχουν τα χαρακτηριστικά παραρτήματος πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, χρειάζονται εγκαταστάσεις μόλις 300 τ.μ., ενώ επιτρέπεται να έχουν δικά τους προγράμματα σπουδών χωρίς να συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, αλλά να λέγονται επίσης κολέγια», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων Κ. Καρκανιάς Άλλο μέτωπο είναι η προσφυγή των πανεπιστημιακών στα δικαστήρια εναντίον της αναγνώρισης των κολεγίων, αλλά και η αξιολόγησή τους όπου καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ από κοινού επιχειρούν να εμποδίσουν τη σχετική Επιτροπή Ελέγχου να συνεδριάσει ζητώντας από τους εκπροσώπους τους σε αυτήν να παραιτούνται. Ο υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος προσπάθησε πριν από τρεις ημέρες να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, θεσπίζοντας κανονισμό λειτουργίας που χαρακτηρίζει νόμιμη τη λειτουργία της Επιτροπής με την παρουσία των μισών μελών της.

Ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρaris 13 πρότεινε σύμπραξη του γαλλικού με ελληνικό πανεπιστήμιο, μέσω του κολεγίου

Στρατολογούν πανεπιστημιακούς

Στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις συγκαταλέγεται και η προσέλκυση πανεπιστημιακών ώστε να αυξήσουν το κύρος τους. Ήδη σε μεγάλο κολέγιο τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί ανέλαβαν τη διεύθυνση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Π. Γέμτο. «Ο ανταγωνισμός είναι το καλύτερο εργαλείο βελτίωσης και των δημοσίων πανεπιστημίων», λέει ο κ. Γέμτος στα «ΝΕΑ» και τονίζει: «Βεβαίως η αγορά θέλει κανόνες, έλεγχο ποιότητας και αξιολόγηση. Έτσι θα πεισθεί και η πολιτεία να αυξήσει και τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Εγώ αποδέχθηκα την πρόταση γιατί πείσθηκα ότι το συγκεκριμένο κολέγιο θα είναι πραγματικό πανεπιστήμιο και όχι επαγγελματική σχολή. Και έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους οι οποίοι είναι θετικοί στη λειτουργία των κολεγίων υπό συνθήκες σοβαρής αξιολόγησης κι ας υποστηρίζουν το αντίθετο οι συνδικαλιστές μας». Πάντως, η διαρροή των πανεπιστημιακών προς τα κολέγια προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πρότεινε στις Συγκλήτους των ΑΕΙ να τους αφαιρεθεί ο τιμητικός τίτλος του ομότιμου καθηγητή, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό θέαμα» τη συμμετοχή τους!

«Το επιχείρημά τους ότι ο ανταγωνισμός των κολεγίων θα ανεβάσει την ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μας πείθει: τα πανεπιστήμιά μας έχουν πράγματι πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε από την τυπική εξίσωσή τους με διάφορα επιχειρηματικά μορφώματα πώλησης πτυχίων», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!