Η Δημοκρατία δεν είναι 1600 κυβικών!


Η Δημοκρατία δεν είναι το φλερτ με τις διαδικασίες. Είναι κάτι πιο ουσιαστικό. Είναι να μπορεί ο πολίτης να εμπιστεύεται το κράτος ανεξάρτητα από τις διαδικασίες. Θέλω να πω, πως είναι πολύ εύκολο να μεταπηδήσουμε από ένα κράτος αναξιοκρατίας και διαφθοράς, σε ένα κράτος που θα εφευρίσκει δημοκρατικές διαδικασίες, ψηφοφορίες και άλλα μαγευτικά.
Που θα θεοποιεί το «ψηφίζω», αλλά μπορεί να απορρίπτει το σωστό γιατί δεν έχει την ευλογία της λαϊκής συμμετοχής. Η διαδικασία αυτή όσο γοητευτικά στοιχεία και αν έχει, μπορεί να είναι απλώς διαχειριστική, χωρίς τομές και πολύ εύκολα λαϊκίστικη. Είναι σαν να ρωτάμε τους μαθητές μιας τάξης Λυκείου αν θέλουν να πάνε εκδρομή σε στριπτιζάδικο ή σε μουσείο, και να καταλήγουμε πως σωστό απαραίτητα είναι αυτό που θα έχει την ευρύτερη συναίνεση.

Η απόφαση της νέας κυβέρνησης να κάνει προσλήψεις γενικών γραμματέων στα Υπουργεία μοιάζει άπλετα δίκαιη και Δημοκρατική. Η Ελλάδα πληρώνει κάθε μέρα το σύστημα της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού. Αποτυχημένοι πολιτευτές, στελέχη με τη μόρφωση και την εμφάνιση εκδοροσφαγέα, κομματόσκυλα που έμαθαν να γαβγίζουν «ζήτω ο Καίσαρας» ήταν οι άνθρωποι που επί δεκαετίες αναλάμβαναν αυτές τις υπεύθυνες θέσεις.
Και να που αποφασίστηκε να καταθέσουν όσοι θέλουν τα βιογραφικά τους για να γίνει επιλογή. Αυτοί που το πρότειναν, προφανώς και το πίστευαν και το εννοούσαν. Δεν ήξεραν όμως τις επιπτώσεις. Για πολύ καιρό, υπουργεία, υπηρεσίες , υπεύθυνοι τομείς δεν θα λειτουργούν, προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η κατάθεση βιογραφικών, δεν σημαίνει απαραιτήτως και αξιοκρατία.

Η αξιοκρατία στη χώρα δεν είναι πληγωμένη επειδή οι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία επιλέγονταν απ τον πρωθυπουργό. Αλλά γιατί ο πρωθυπουργός επέλεγε τους χειρότερους, σχεδόν πάντα. Δεν θα με πείραζε καθόλου ένας διορισμός ηθικού και άξιου πολιτικού προσώπου, ο οποίος εν καιρώ θα μπορούσε να στελεχωθεί από τεχνοκράτες με βάση τα βιογραφικά. Η αξιοκρατία στην Ελλάδα χτυπιέται από το ρουσφετολογικό σύστημα και τις πελατειακές σχέσεις. Αν θέλουμε λοιπόν αξιοκρατία το θέμα δεν είναι τα βιογραφικά και οι διαδικασίες επιλογής των γενικών γραμματέων

Παρακολούθησα τη Δημόσια Διαβούλευση που εγκαινιάστηκε στο ίντερνετ. Τα νομοσχέδια δηλαδή που δημοσιοποιούνται στον κυβερνοχώρο και μπορείς να τα διαβάσεις ή να τα σχολιάσεις. Ήμουνα από τους πρώτους που έγραψαν σχόλιο για τα κρατικά αυτοκίνητα. Με μεγάλη χαρά. Ναι, είναι σημαντικό ο πολίτης πρώτα να ξέρει, και μετά να λέει άποψη. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει αξιωματικά την Δημοκρατία. Στο νομοσχέδιο για παράδειγμα για τα κρατικά αυτοκίνητα, η πλειοψηφία, υιοθετεί την άποψη τα κρατικά αυτοκίνητα να είναι 1600 κυβικά.
Φαντάζει ως εκδίκηση απέναντι στην χλιδή των κρατικών αξιωματούχων τόσα χρόνια. Δίκαιο. Αν διαβάσει όμως κάποιος τα σχόλια που αφήνουν κάποιοι πιο ειδικοί για το θέμα, θα δει πως το 1600 κυβικά δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Η επιλογή των κρατικών αμαξιών πρέπει να γίνεται με κριτήρια τιμή, ρύπανση, ανάγκες, ασφάλεια (τα 1.600 κυβικά δεν μπορούν να κινήσουν θωρακισμένο αμάξι). Επίσης όλη αυτή η επιφανειακή δικαιοσύνη των 1600 κυβικών αφήνει σε δεύτερη μοίρα το μεγάλο θέμα: ποιοι έχουν κρατικά αυτοκίνητα. Τι κρατικό έργο παράγει ένας δεσπότης ή η χήρα ενός πρώην πρωθυπουργού, ώστε να έχει κρατικό αυτοκίνητο;

Η απονομή δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, σεβασμού στον πολίτη, δεν είναι θέμα δημοκρατικών διαδικασιών και μόνο. Στα θέματα που χρειάζεται γνώση ειδικού, επιστήμονα, δημοκρατία είναι, ο πολίτης να μάθει να έχει την ωριμότητα της αποδοχής της γνώσης του ειδικού. Υπάρχει πολλές φορές η ανάγκη να παίρνονται αποφάσεις για πράγματα που ο πολίτης δεν είναι δυνατόν να ξέρει. Η απολυτοποίηση λοιπόν των δημοκρατικών διαδικασιών μπορεί να καταλήξει σε λαϊκισμό και μεταφορά της ευθύνης. Δεν χρειαζόμαστε χιλιάδες ψηφοφορίες. Χρειάζεται ο πολίτης να έχει πρόσβαση, να υπάρχουν όργανα ελέγχου και να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης όχι με την κυβέρνηση αλλά με το κράτος. Και αυτό δεν είναι θέμα 1.600 κυβικών...

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!