Αυξήθηκαν οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις! Στο ζενίθ τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η αύξηση των καταιγίδων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η έντασή τους προβληματίζουν τους ειδικούς. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παραδοσιακά "χτυπούσαν" την περιοχή του Θερμαϊκού, κυρίως τον Ιούνιο, όχι μόνο επεκτείνονται και στη διάρκεια του Ιουλίου, αλλά συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, οι οποίες προκαλούν ζημιές όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στα αστικά κέντρα, καταστρέφοντας αυτοκίνητα, υπόστεγα και στέγες.
Η καταιγίδα της περασμένης Δευτέρας εντυπωσίασε ακόμη και τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις στη μονή Βατοπεδίου, όπου σε δώδεκα ώρες έπεσαν 53 χιλιοστά νερού. Την ίδια ημέρα παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο φορτίο ηλεκτρικής εκκένωσης. Συνολικά, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, έπεσαν σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 3.000 κεραυνοί!
"Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο, καθώς παραδοσιακά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο έχουμε σποραδικές καταιγίδες, μάλιστα τις απογευματινές ώρες. Τώρα παρατηρούμε ότι το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται και στη διάρκεια του Ιουλίου. Μάλιστα, συνοδεύεται με άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως τις ηλεκτρικές εκκενώσεις (κεραυνούς) αλλά και τις χαλαζοπτώσεις, που πλέον εμφανίζονται και στις αστικές περιοχές, προκαλώντας ζημιές. Μια καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλη έκταση. Συνήθως με την εκδήλωσή της έχουμε και απότομη ενίσχυση των ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, υπάρχει πιθανή εκδήλωση ανεμοστρόβιλων και χαλαζοπτώσεις", εκτιμά ο κ. Μιχάλης Σιούτας, προϊστάμενος του Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι και η χώρα μας συνεχίζει να κινείται στη... δίνη των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται πλέον με περισσότερη ένταση. Ωστόσο, όπως εξηγούν, "τα φαινόμενα δεν εμπνέουν ανησυχία, παρόλο που η έντασή τους και η συχνότητά τους αυξάνονται προοδευτικά". Οι χρονιές με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν το 2002 και το 2006.

Πρόγραμμα κατά της χαλαζόπτωσης
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων κυρίως στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν τον Ιούλιο διπλάσιες καταιγίδες απ' ό,τι άλλες χρονιές. Εκτός όμως από τους κεραυνούς και τα μεγάλα ποσά βροχής, αυξήθηκαν και οι χαλαζοπτώσεις που αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τις αγροτικές καλλιέργειες.
Όπως εξηγεί ο κ. Σιούτας, το πρόγραμμα μείωσης της χαλαζόπτωσης του ΕΛΓΑ, που συνεχίζεται από τον Απρίλιο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις από τις ζημίες στις καλλιέργειες. Η εφαρμογή του γίνεται με τρία ειδικά αεροπλάνα που επιχειρούν σε 5 εκατομμύρια στρέμματα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!