Οι ψυχρές σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας θερμαίνουν την Ελλάδα

του Πάνου Παναγιώτου

Οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας περνούν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τουρκικά πολεμικά.
Αν και σκοτεινά, τα γεγονότα πίσω από την κατάρριψη δεν είναι απολύτως άγνωστα. Η Τουρκία και ιδιαίτερα η οικογένεια Ερντογάν, έχει πολύ μεγάλα συμφέροντα στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που βομβαρδίζονται από τη Ρωσία, με το γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ, να ακούγεται εδώ και μήνες ότι αγοράζει πετρέλαιο μισοτιμής από το Ισλαμικό κράτος και ότι έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη ναυτιλιακή BMZ Group  για την αγορά δεξαμενόπλοιων ακριβώς για να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία για μυθικά κέρδη.
Το Ισλαμικό κράτος ελέγχει περισσότερα από δεκαπέντε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και παρέχει τιμές 50% και κάτω από τις τρέχουσες στη διεθνή αγορά. Όμως είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που μπορούν να ρισκάρουν να κάνουν μπίζνες με τη νούμερο ένα τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου και η οικογένεια Ερντογάν, φημολογείται ότι είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του ISIS, ενώ πλειάδα φωτογραφιών του Μπιλάλ με ηγετικά στελέχη του «τρομοκράτους», μεταξύ των οποίων και του «υπουργού πετρελαίου» του ISIS έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει και βρει το δρόμο τους προς το διαδίκτυο.
Όμως και στις διαρροές αρχείων ήχου που κατέκλεισαν τα διεθνή ΜΜΕ το 2014 ο Ταγίπ Ερντογάν ακούγεται να συμβουλεύει το γιό του Μπιλάλ να κρύψει εκατομμύρια δολάρια μαύρου χρήματος από μία οικογενειακή περιουσία που υπολογίζεται πλέον σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, όταν τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν τα κοιτάσματα πετρελαίου του ISIS, «βομβαρδίζουν» συνάμα και τα συμφέροντα της οικογένειας Ερντογάν και αυτό φαίνεται να έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να μη διστάσει να ανοίξει ένα θερμό μέτωπο με τη δεύτερη (;) ισχυρότερη πολεμικά δύναμη στον κόσμο, σε μία ρήξη που αναμένεται να διαρκέσει καιρό και να έχει μεγάλο κόστος για την Τουρκία.
Και εδώ είναι που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η οποία αν εκμεταλλευτεί σωστά τις εξελίξεις, μπορεί πετύχει πολύ σημαντικά γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά οφέλη.
Ενδεικτικά και λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περίπτωση του τουρισμού, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 2014 επισκέφθηκαν την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στη χώρα αποφέροντας άμεσο όφελος της τάξης των 4 δις δολαρίων στην τουρκική οικονομία. Το πιθανότερο είναι πως το 2016 αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς ακόμη και αν ανακληθεί η αρνητική ταξιδιωτική οδηγία που έχει ήδη εκδώσει η Ρωσία για την Τουρκία στους πολίτες της, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αποκατασταθεί στα προ κρίσης επίπεδα.
Η πρώτη εναλλακτική επιλογή έναντι της Τουρκίας για τους Ρώσους τουρίστες είναι η Ελλάδα και αν η χώρα προσελκύσει το ένα τρίτο των τουριστών αυτών το άμεσο οικονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Όμως στην Ελλάδα από κάθε ένα ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, για κάθε ένα ευρώ τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 ευρώ έως 2,65 ευρώ, καθώς υπάρχει μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη για την Ελλάδα στο 2016 μπορούν να αγγίξουν τα 3 δις ευρώ  και να ακυρώσουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ύφεσης.
Τα οφέλη για την Ελλάδα, όμως, δε σταματούν στον τουρισμό αλλά μπορούν να επεκταθούν και στο ευρύτερο εμπόριο, καθώς η Ρωσία είναι ο πρώτος εταίρος της Τουρκίας στις εισαγωγές με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ένα άτυπο εμπάργκο τουρκικών προϊόντων σε συνδυασμό με μία σταδιακή άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα (που ισχύσει εδώ και 16 μήνες) θα μπορούσε να έχει περαιτέρω θετική επιρροή για την ελληνική οικονομία.
Τελευταίο και για πολλούς, ίσως, σημαντικότερο, η ρήξη στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας μπορεί να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ειδικά καθώς στο τελευταίο διάστημα αυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα βελτιωμένες.
* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!