Από το κακό στο χειρότερο...

του Γιώργου Ε. Γιακουμίδη


Από το 2008, δεν είναι λάθος, από το 2008 η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή γνώριζε πως το χρέος της πατρίδας μας ήταν τεράστιο. Τεράστιο κι αξεπέραστο! Ο Καραμανλής, που αντιλήφθηκε πως δεν είχε περιθώρια να κυβερνήσει, μπροστά σε τέτοιο εμπόδιο, προέβη σε δυό κινήσεις: 
α. Έκλεισε πρόωρα και πραξικοπηματικά την Βουλή των Ελλήνων, για να ξεφορτωθεί τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, της Siemens και άλλων, παραγράφοντας τις ευθύνες του ίδιου αλλά και των υπουργών του. Τα ετήσια ελλείμματα του ΑΕΠ, που δημιουργούσε η πολιτική της ΝΔ, προστίθενταν με γεωμετρική πρόοδο στα ελλείμματα που είχε δημιουργήσει η προηγηθείσα διακυβέρνηση Σημίτη. Έτσι το 2009 και ύστερα από αλλεπάλληλα μαγειρέματα του εθνικού μας χρέους, ο τότε κεντρικός τραπεζίτης Προβόπουλος ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ έθετε τη χώρα μας σε κατάσταση χρεοκοπίας με εθνικό χρέος το 800% του ΑΕΠ!!!
β. Η δεύτερη κίνηση του Κ. Καραμανλή ήταν να προσπαθήσει και να εξασφαλίσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, για την λήψη σκληρών μέτρων, που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο ΓΑΠ, ο επονομαζόμενος και ηλίθιος κέρδισε τις εκλογές, με τον ελληνικό λαό να μη γνωρίζει την δραματική κατάσταση της οικονομίας. 

Στη συνέχεια ο ηλίθιος ΓΑΠ έχασε πολύτιμο χρόνο, μη λαμβάνοντας κανένα μέτρο, επί πεντάμηνο δηλαδή, μέχρι τη μέρα που από το Καστελόριζο μας ανακοίνωσε πως μας παρέδωσε αμαχητί στην Τρόικα! Το Μνημόνιο που ακολούθησε, με συνταγή του ΔΝΤ, απέτυχε παταγωδώς! Το πολιτικό σύστημα και οι δανειστές καθυστέρησαν δραματικά στη λήψη μέτρων. Αλλά και όταν αυτά συμφωνήθηκαν, γνώριζαν πως το πρώτο Μνημόνιο είχε δομικές στρεβλώσεις, που το καθιστούσαν μη βιώσιμο! Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έπεσε παταγωδώς έξω από τις προβλέψεις του για τα έτη 2011, 2012, 2013 είναι μία ακόμα παράμετρος που επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Ακολουθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και το δεύτερο Μνημόνιο. Αποτέλεσμα; η κατάσταση χειροτερεύει. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και επί συγκυβέρνησης των Σαμαρά και Βενιζέλου. Τα  success  stories οδηγούν την Ελλάδα - Τιτανικό στο τρίτο μνημόνιο της εποχής Τσίπρα και αριστεράς, που περιέχει κι αρκετή δεξιά των ΑΝΕΛ του Καμμένου.
Σήμερα, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ περιέχει την βασική παραδοχή πως το τρίτο Μνημόνιο είναι μετέωρο. Το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο και η βαρειά φορολογία δεν αποδίδει και είναι η αιτία της αποτυχίας του Μνημονίου. Το δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει φόρους, δεν έχει έσοδα, επειδή δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά.
Σε καμμιά άλλη χώρα, που υποβλήθηκε στις “περιποιήσεις¨ του ΔΝΤ, δεν έχει υπάρξει τέτοια πολυετής αποτυχία. Οι οικονομικές συνταγές που χρησιμοποιήθηκαν αποδεικνύουν μονάχα πως το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει. Κι αντί να σκεφτούν και να σχεδιάσουν κάτι διαφορετικό, επιμένουν να επιβάλλουν την ίδια συνταγή. Μόλις πρόσφατα 18 με 20 Απριλίου το οικονομικό επιτελείο του Τσίπρα και οι δανειστές συμφώνησαν πρόσθετα μέτρα 8,4 δις ευρώ, μολονότι είχαν υποσχεθεί το αντίθετο... Όμως Τσίπρας είναι αυτός, δεν πρέπει πια να μας εκπλήσσει: 
Τι σημαίνει αυτό; ιδού τι προβλέπουν επιφανείς και νομπελίστες οικονομολόγοι: Προεξοφλεί πάγωμα οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας, λόγω αβεβαιότητας και αδυναμίας κατάρτισης επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι το 2019. Συνομολογεί (ο Τσίπρας) με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τη δική του και της κυβέρνησής του, αλλά και την ψήφο των βουλευτών του σε μια μακροπρόθεσμη πορεία φτωχοποίησης των Ελλήνων και τη χώρας γενικότερα. Προεξοφλεί παράταση της λιτότητας. Προεξοφλεί νέα μείωση μισθών, αλλά και νέες απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, τον οποίο αντίο να νοικοκυρέψει καθαρίζοντάς τον από τους χαραμοφάηδες και τους ανίκανους, γεμίζει σε καθημερινή βάση με χαραμοφάηδες και ανίκανους τους οποίους τοποθετεί και σε θέσεις ευθύνης. Προεξοφλεί, σύμφωνα με κάθε σοβαρό οικονομολόγο, τον «ξαφνικό θάνατο» της οικονομίας της χώρας το 2018, αλλά και την επαναφορά των σεναρίων για Grexit. Καθιστά δεδομένη τη διατήρηση επί μακρόν των capital controls, αλλά και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος λόγω αδυναμίας αποταμίευσης. Ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι καθιστά δεδομένη την ανάπτυξη ενός παράτυπου τραπεζικού συστήματος τοκογλύφων. Προτείνει επιπλέον χρεώσεις στο Ιντερνέτ, τη στιγμή που ο για όλα φταίχτης για τον Πρωθυπουργό, τον Σύριζα , τους ΑΝΕΛ, και τους υποστηρικτές τους, πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε δωρεάν Ιντερνέτ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Καθιστά δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 8% (όσο και τα μέτρα), αλλά και τη δραματική εκροή κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα. Ακόμη χειρότερα προεξοφλεί περικοπή παροχής ρεύματος και υδροδότησης σε ημι-αδρανή ρολόγια (πχ εξοχικά). Καθιστά δεδομένη την αδυναμία συντήρηση των υποδομών σε Υγεία και Παιδεία. Η αδυναμία απόδοσης σημαντικών πόρων από ιδιωτικοποιήσεις (μόνο ξεπούλημα) πρέπει να θεωρείται και είναι δεδομένη. Το να μιλήσει κανείς για σχέδιο ανάπτυξης είναι αστείο. Το μόνο που πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι η παράταση της ύφεσης.”


Το μόνο που μας απομένει αδέλφια είναι να ευχηθούμε για την Αληθινή Ανάσταση, μέρες που είναι.  Επειδή τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η πατρίδα μας είνα πια κλινικά νεκρή...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!