Γιατί όχι η καθαριότητα σε ιδιώτες;
της Χριστίνας Ταχιάου
Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, περνάει δύσκολες στιγμές αυτές τις μέρες. Ανθρωπος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, δε μασάει τα λόγια του. «Ακούω ότι οι δήμοι που έχουν δώσει την αποκομιδή απορριμμάτων σε ιδιώτες είναι πολύ ευχαριστημένοι. Ε λοιπόν, μετά από αυτήν την περιπέτεια, πιστεύω ότι πολλοί είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που θα το σκεφτούν σοβαρά να αναθέσουν την καθαριότητα ή κομμάτι της σε ιδιώτες».
Ενας από τους δημάρχους που αποφάσισαν να σπάσουν το ταμπού και να προχωρήσουν σε συνεργασία με ιδιώτες, είναι ο Ιωάννης Καρράς, δήμαρχος Προποντίδας της Χαλκιδικής. Ο δήμος του έχει την ιδιαιτερότητα να δεκαπλασιάζεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ «φιλοξενεί» πολλές χιλιάδες αυθαίρετα, σε περιοχές όπως η Νέα Καλλικράτεια. «Δειλά δειλά, πήραμε την απόφαση και το 2013 αναθέσαμε τη διαχείριση των απορριμμάτων όλου του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτη. Τα καλοκαίρια, από 40.000 κατοίκους γινόμαστε 400.000. Πνιγόμασταν στα σκουπίδια, ήταν ένας μεγάλος βραχνάς. Πλέον, είναι πεντακάθαρα. Φυσικά, στον δήμο υπάρχει τμήμα Καθαριότητας και υπάλληλοι, για τις υπόλοιπες ανάγκες του δήμου μας».
Ολοι οι δημοτικοί άρχοντες που απαντούν θετικά στο ερώτημα «να μπει ιδιώτης στην καθαριότητα;» έχουν ένα ακαταμάχητο
επιχείρημα. Ότι οι δήμοι έχουν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να αγοράσουν ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητα, να ανανεώσουν τον εξοπλισμό κλπ, ενώ οι ιδιώτες προσλαμβάνουν, απολύουν, νοικιάζουν, μισθώνουν με απόλυτη ευελιξία. Βεβαίως, το ζήτημα των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι σοβαρό και αποτελεί ένα καλό επιχείρημα των υπέρμαχων της καθαριότητας από υπαλλήλους του δήμου.
Στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η ανάθεση μιας εργολαβίας για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί αυτές τις μέρες στους δρόμους. Πρόκειται για σύμβαση για τρεις ημέρες αποκομιδής, ύψους 192.000 ευρώ. «Οι υπηρεσίες εργάστηκαν το Σάββατο προκειμένου να ανεβάσουμε την προκήρυξη στη Διαύγεια και να προχωρήσουμε αμέσως», μας λέει ο κ. Ψαρράς. Αν και οι δήμαρχοι δεν έχουν την αρμοδιότητα απευθείας αναθέσεων για τέτοιο ποσό, ο γενικός γραμματέας του δήμου ρώτησε σχετικά την Επίτροπο η οποία ελέγχει τις δαπάνες κι εκείνη απάντησε θετικά. «Επειδή πρόκειται για ζήτημα κατεπείγον, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα νομιμότητας». Υπάρχει, όμως, ιδιώτης ο οποίος να μπορεί να μαζέψει 400 τόνους την ημέρα; «Ο ιδιώτης μπορεί να νοικιάσει μηχανήματα, να βρει άμεσα προσωπικό, έχει δυνατότητες», διαβεβαιώνει ο κ. Ψαρράς.
Μπορεί να ακουστεί τρελό, αλλά οι μόνιμοι υπάλληλοι της καθαριότητας των δήμων θα πληρωθούν για τη δουλειά τους αυτές τις ημέρες, παρά την εφιαλτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Κι αυτό επειδή δεν ευθύνονται οι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά οι συμβασιούχοι οι οποίοι έκαναν καταλήψεις στα αμαξοστάσια, εμποδίζοντας τους μόνιμους να εργαστούν. Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη είναι δέσμια 694 συμβασιούχων.
Γιατί δεν παρενέβη ο εισαγγελέας να διατάξει την Αστυνομία να ανοίξει τα αμαξοστάσια; Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία κανείς δεν θέλει να απαντήσει. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην προσφύγει στον εισαγγελέα. Είναι, όμως, απορίας άξιον: ο εισαγγελέας δεν διαβάζει εφημερίδες και site; Δεν βλέπει τηλεόραση; Δεν ακούει ραδιόφωνα; Δεν βγαίνει από το σπίτι του; Είναι σε διακοπές; Πώς είναι δυνατόν να μην έχει ασχοληθεί με το θέμα; Και, φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε έναν συγκεκριμένο εισαγγελέα, διότι η ίδια αδράνεια παρουσιάστηκε σε όλους σχεδόν τους δήμους όπου υπήρξαν καταλήψεις.
Η παρουσία βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην κατάληψη συζητιέται αρκετά αυτές τις μέρες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ τους σιγοντάριζε. Πιθανόν στο πλαίσιο μιας δυναμικής συνολικής εμφάνισης, κάτι που πέτυχε. Το Σάββατο το ΚΚΕ έκανε αισθητή την παρουσία του με τις αντιιμπεριαλιστικές – αντιπολεμικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν, όμως, και δήμοι οι οποίοι παραμένουν καθαροί με τη δική τους υπηρεσία καθαριότητας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο δήμος Πολυγύρου (πρωτεύουσα της Χαλκιδικής). Ο δήμαρχος, Αστέριος Ζωγράφος, κινήθηκε τελείως τυπικά, όπως εξηγεί στο Protagon. «Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία λέγεται ότι δημιουργείται ζήτημα πληρωμής των συμβασιούχων, δεν μας έχει κοινοποιηθεί. Ως εκ τούτου, δεν έθεσα κανένα θέμα πληρωμής των εργαζομένων, ενώ παράλληλα απέστειλα ερώτημα στον υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει, οπότε κι εγώ δεν κάνω καμιά κίνηση, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά και διατηρούν το δήμο πεντακάθαρο».
Σχόλια