Το μεγάλο ρίσκο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών


Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου


τρίτη αξιολόγηση δείχνει να κλείνει χωρίς μεγάλα προβλήματα με τους θεσμούς, ενώ τα μηνύματα από τους δανειστές -τουλάχιστον από την πλευρά της Κομισιόν και του ΔΝΤ- είναι ότι επιθυμούν να κλείσουν και οι συζητήσεις για το χρέος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί να «κλείσει» τα μέτωπα με τους δανειστές το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να αποφύγει την πολιτική και οικονομική φθορά που υπήρξε στις προηγούμενες αξιολογήσεις, οι οποίες τράβηξαν σε μάκρος.
Είναι εμφανής όμως η επιμονή των δανειστών στα θέματα που σχετίζονται με τις οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο και η πίεση που ασκούν προκειμένου να προχωρήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.
Όμως η έμφαση που δίνουν στο θέμα οι δανειστές και οι απαιτήσεις τους για μέτρα που διευκολύνουν και επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς ξεπερνά την αντικειμενική ανάγκη να εισπραχθούν οι οφειλές.
Είναι γεγονός ότι εάν το Δημόσιο δεν εισπράττει τους φόρους που καταλογίζει αυξάνεται ο κίνδυνος λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης με κρατικό χρήμα (και επομένως κρατικοποίησης) εάν δεν αρχίσουν να εισπράττουν με ταχείς ρυθμούς ποσά από τα κόκκινα δάνεια -είτε με ρυθμίσεις είτε με πλειστηριασμούς.
Από εκεί και πέρα, όμως, έχει στηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει τη μαζική μεταβίβαση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, στα χέρια συμφερόντων από το εξωτερικό τα οποία περιμένουν «πώς και πώς» τα τελευταία χρόνια να ανοίξει το πεδίο των πλειστηριασμών στην πτωχευμένη Ελλάδα.
Ήδη έχουν περάσει οι ρυθμίσεις για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με σκοπό όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα βγαίνουν στο σφυρί να μπορούν να χτυπηθούν εξ αποστάσεως, από το εξωτερικό και χωρίς να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις των ακτιβιστών.
Την ίδια στιγμή, είναι εμφανής η πρόθεση των δανειστών να καταστήσουν εξαιρετικά αυστηρό το σύστημα των ρυθμίσεων δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει εύκολη «διαφυγή» για όσους χρωστούν.
Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην εφορία και τα ταμεία την τελευταία στιγμή υποβαθμίστηκε, με ένα σύστημα που συνδέει τον αριθμό των δόσεων με το εισόδημα των οφειλετών σε σχέση με το χρέος, το οποίο μειώνει δραστικά τις δόσεις για πολλές περιπτώσεις -ιδιαίτερα για όσους έχουν μεσαία εισοδήματα και, κατά τεκμήριο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία που θα ενδιαφέρουν τα κοράκια.
Ο ζήλος των δανειστών για τους πλειστηριασμούς δεν εξηγείται μόνο από την… αγωνία τους να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα νέα εισπρακτικά μέτρα.
Οι πλειστηριασμοί θα ανοίξουν το δρόμο για χρυσές μπίζνες με ακίνητα, εκτάσεις γης, ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις, από εταιρείες – κοράκια του εξωτερικού (πολλές από τις οποίες καλύπτουν εγχώρια συμφέροντα) και μάλιστα σε τιμές ακόμα χαμηλότερες από τις σημερινές, λόγω της πτωτικής πίεσης που θα εκδηλωθούν όταν ξεκινήσουν οι δημοπρασίες.
Η προοπτική αυτή δεν είναι συμβατή με τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια και είναι βέβαιο ότι εάν δεν ληφθεί μέριμνα για να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.
Πηγή: ΕΡΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!