Ευκαιρία για διχασμό, "νοθεία" ή για επιβίωση;…

του Κώστα Στούπα

Στις τελευταίες εκλογές η Ν.Δ. με 2,25 εκατ. ψήφους πήρε 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 1,78 εκατ. ψήφους πήρε 86 έδρες, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚ με 457 και 299 χιλ. πήραν από 22 και 15 έδρες και η Ε.Λ. με το ΜΕΡΑ με 208 και 194 χιλ. ψήφους πήραν 10 και 9 έδρες αντίστοιχα.
Η ΧΑ με 165 χιλ. ή 2,93% δεν πήρε καμία έδρα όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που συγκέντρωσαν κάτω από το εκλογικό μέτρο του 3%.
Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν περί τα 5,7 εκατ. από τα 9,9 εκατ. των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται ένα σχέδιο διευκόλυνσης της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά τη μείζονα αντιπολίτευση από τη δική του πλευρά προσπαθεί να "απονευρώσει" την επιρροή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εσωτερικές εξελίξεις. Από μικροκομματική αλλά και ιστορική σκοπιά αυτό έχει τις ερμηνείες του.
Το σχέδιο που προτείνει είναι, με 180 χιλ. ψήφους οι της διασποράς να εκλέγουν 3 βουλευτές και η ψήφος τους να μην προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ακόμη κι αν ψηφίσουν 2 εκατ. Έλληνες του εξωτερικού που ενδεχομένως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, το σύνολο των εδρών που θα εκλέγουν δεν θα υπερβαίνει τις 12 σε σύνολο 300.
Η επιλογή της αντιπολίτευσης υποτιμά σκανδαλωδώς την αξία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αφού περίπου 2 εκατ. ψήφων εσωτερικού εκλέγουν κυβέρνηση και 2 εκατ. ψήφων του εξωτερικού μια ομάδα βουλευτών στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Με οικονομικούς όρους τούτο μοιάζει με την περίπτωση που κάποιος για την ίδια εργασία προσλαμβάνεται με μισθό 1.000 ευρώ τον μήνα και κάποιος άλλος με 100 ευρώ.
Η υποτίμηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού όμως αποτελεί μια επιλογή η οποία στρατηγικά βλάπτει τη χώρα ως σύνολο και κατά συνέπεια και τους Έλληνες που ζουν στα Ελλαδικά γεωγραφικά όρια.
Ο ρόλος των Ελλήνων του εξωτερικού στη διεθνή υπόσταση και αποδοχή της μικρής μας χώρας ήταν καίριος και στρατηγικής σημασίας.
α) Τα τελευταία χρόνια της κρίσης περί τις 500 χιλ. νέων Ελλήνων του εσωτερικού έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν  εργασία με καλύτερους όρους. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για το πλέον δυναμικό και εξειδικευμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Η οριστική απομάκρυνση και μόνο αυτού του τμήματος είναι ικανή να οδηγήσει τον ελλαδικό πληθυσμό σε αποδυνάμωση και οριστική αδυναμία ανασύνταξης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής.
Ο Χίτλερ και ο Στάλιν όταν θέλησαν να μοιραστούν και να εξαφανίσουν την Πολωνία από τον χάρτη φρόντισαν να εξοντώσουν το σύνολο των αξιωματικών και των άλλων επιστημόνων και οικονομικών παραγόντων που συνιστούσαν την ελίτ της κοινωνίας. Μέρος αυτού το σχεδίου ήταν μαζικές εκτελέσεις στο Κατίν από τις υπηρεσίες του Στάλιν.
β) Σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της οικουμένης η Ελλάδα έχει την ιδιότητα εντός των γεωγραφικών της ορίων να ζουν περί τα 10 εκατ. Ελλήνων και εκτός των συνόρων της περισσότερα από 5 εκατ.
Διαχρονικά οι Έλληνες του εξωτερικού ήταν το πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού και οι Ελλαδίτες προσέτρεχαν συχνά στη βοήθειά τους από την εποχή της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική μερίδα των Ελλαδιτών νιώθει πως "απειλείται" ή ξεβολεύεται  από τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας, η νεότερη Ελλάδα είναι μια επινόηση των Ελλήνων της διασποράς.  Η Φιλική Εταιρεία που είχε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση δημιουργήθηκε από ελληνικής καταγωγής εμπόρους και διανοούμενους της διασποράς.
Ο δάσκαλος του γένους, ο Αδαμάντιος Κοραής δεν πάτησε  ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να συνεισφέρει σημαντικά στον ταυτοτικό προσδιορισμό του υπό διαμόρφωση έθνους.
Η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα του νεότερου ελληνισμού, ο περίφημος "Ιερός Λόχος" υπό τον πρίγκηπα  Αλέξανδρο Υψηλάντη, σχηματίστηκε από Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι ξεκίνησαν την επανάσταση και σφαγιάστηκαν από τους τούρκους στη μάχη του Δραγατσανίου.
Δεν υποτιμούμε τους αρματολούς και τους κλέφτες πολλοί από τους οποίους είχαν αναπτύξει από νωρίς εθνική συνείδηση, αλλά η συμβολή των εκτός του ελλαδικού χώρου Ελλήνων, όπως και των φιλελλήνων που δημιούργησε ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός ήταν καίριας σημασίας στη δημιουργία και επιβίωση του νεοελληνικού κράτους.
Το ίδιο και μετά τη Γερμανική Κατοχή, η πρώτη μονάδα του ελληνικού στρατού που πάτησε ελληνικό έδαφος ήταν ο "Ιερός Λόχος" υπό τον Χριστόδουλο Τσιγάντε, έναν βενιζελικό δημοκρατικό αξιωματικό που είχε διωχθεί από το στράτευμα και όταν η χώρα τον χρειαζόταν, έφυγε από τη Λεγεώνα των Ξένων όπου είχε καταφύγει, για να τεθεί υπό τις διαταγές αυτών που τον καθαίρεσαν νωρίτερα. Η δεύτερη οργανωμένη μονάδα που επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν η ταξιαρχία του "Ρίμινι" η οποία  επέστρεψε από το εξωτερικό και επίσης με την παρουσία της απέτρεψε την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τα παραστρατιωτικά τμήματα της αριστεράς η οποία επεδίωκε πραξικοπηματικά να προσαρτήσει τη χώρα στη σοβιετία με τις γνωστές ιστορίες περί  απόσχισης της Μακεδονίας.
Οι Έλληνες της διασποράς πάντα ήταν ένα πολύ ισχυρό "χαρτί" του ελληνισμού και έχουν παίξει καίριο ρόλο στην επιβίωσή του δια μέσου των αιώνων.
Η Ελλάδα μόνο να χάσει έχει αν τους απομακρύνει περαιτέρω από τον ελληνικό κορμό. Τουναντίον αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τους φέρει πιο κοντά. Η ισότιμη βαρύτητα της ψήφου τους είναι ένα εργαλείο διατήρησης των δεσμών αυτών.
Το επιχείρημα πως δεν είναι ενήμεροι των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα είναι άτοπο. Με τα ξαδέρφια και τους θείους μου στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια μέσω των κοινωνικών δικτύων "μιλάμε" περισσότερο απ’ ό,τι αν κατοικούσαμε στην ίδια πόλη πριν 30 χρόνια.
Ένα 20-30% όσων διαβάζουν αυτήν τη στήλη καθημερινά είναι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας...
Οι Έλληνες του εξωτερικού πάντα δίχαζαν τα κόμματα της Ελλάδας τα οποία πολλές φορές τους έβλεπαν και καχύποπτα, γιατί δεν είχαν κανενός είδους εξάρτηση από τα ίδια και το κράτος το οποίο χρησιμοποιούν για την εξαγορά ψήφων...
Οι ελληνικές κυβερνήσεις αν ενδιαφέρονται για την επιβίωση της χώρας θα πρέπει να βρουν τρόπο, πριν την ενσωμάτωση μεταναστών, να προσεγγίσουν και προσελκύσουν το πλέον δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού διαχρονικά, τους Έλληνες της διασποράς. Η  εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στις εκλογές είναι ένα πρώτο βήμα.
Στην εποχή των "κρυπτονομισμάτων" και "ψηφιακών αλυσίδων" η ασφαλής ταυτοποίηση της ψήφου δεν είναι δύσκολο εγχείρημα.
Εκτός της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα έπρεπε να εξετάσουμε ως χώρα και την πρώτη συστηματική επέκταση των εθνικών ορίων στο "κυβερνοδιάστημα" και τη δυνατότητα των απανταχού Ελλήνων να μετέχουν σε μια αντίστοιχη ψηφιακή κοινότητα, όπως είναι οι κοινότητες των "ψηφιακών αλυσίδων" (blockchain).
Να ένας ρόλος για το παρασιτικό κομματικό διαχρονικό σκάνδαλο που ονομάζεται ΕΡΤ... Αντί να απασχολεί τους προπαγανδιστές της εκάστοτε κυβέρνησης ας διασυνδεθεί με τις απανταχού κοινότητες των Ελλήνων και τα πολιτισμικά  ιδρύματα σε αμφίδρομη σχέση.
Δηλαδή, να πράξει κάτι ευρύτερο από  αυτό που τηλεοπτικά προσπαθεί να κάνει το Euronews με τις  κοινότητες των Ευρωπαίων...

https://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!