Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Οκτωβρίου!


 Συνεπής και πιστός στο μηνιαίο ραντεβού του κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Αμπελοκήπων - Νέας Μαινεμένης. Η καλή μηνιαία τοπική εφημερίδα περιέχει στην ύλη της σημαντικά τοπικά θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ξεφυλλίστε και απολαύστε διαδικτυακά τον ΚΑΤΟΙΚΟ (τεύχος 204ο) εδώ πιο κάτω:

ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Οκτωβρίου

Υ.Γ. Χρήσιμη πληροφορία και εξήγηση για τους αναγνώστες που παρατηρούν και παραξενεύονται για την διαφορετική ονομασία και ορθογραφία της Νέας Μαινεμένης. 

Η σημερινή περιοχή είναι ο πρώην δήμος της Μαινεμένης που ενώθηκε με τον δήμο των Αμπελοκήπων με την εφαρμογή του νόμου που είναι γνωστός με τον τίτλο Καλλικράτης.

Η καταγωγή του σημερινού δήμου έρχεται από ένα προάστιο της Σμύρνης. Πολύ κοντά στη Σμύρνη και στο προάστιο της εκεί περιοχής που ονομάζεται Μαινεμένη περνά ο ποταμός Έρμος, που εκβάλλει στο Αιγαίο, απέναντι από την Χίο.

Ο Έρμος πολύ συχνά πλημμύριζε ξαφνικά και τα ορμητικά νερά προξενούσαν πολλές καταστροφές και προβλήματα στην περιοχή. Οι ντόπιοι έλληνες κάτοικοι, λόγω της  ξαφνικής και σφοδρής επίδρασης του Έρμου, τον χαρακτήριζαν ως μαινόμενο. Οι Τούρκοι επίσης menemen. Οπότε η περιοχή ονομάστηκε κι εξακολουθεί κι ονομάζεται Μαινεμένη, από το επίθετο μαινόμενος.

Οι έλληνες πρόσφυγες που έφτασαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ στην σημερινή περιοχή την ονόμασαν, όπως είναι φυσικό, Νέα Μαινεμένη.

Με τα χρόνια, για άγνωστο λόγο, άλλαξε η ορθογραφία της λέξης (Μενεμένη) και απαλείφτηκε ο προσδιορισμός "Νέα". Ίσως για λόγους οικονομίας του λόγου. Κάποιοι ρομαντικοί ωστόσο, δυστυχώς λίγοι, προτιμούν την χρήση του σωστού ορισμού: Νέα Μαινεμένη...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!