Περί της μουσικής στους Αμπελόκηπους: μια απλή ιδέα!


Είναι λίγος καιρός που το σκέφτομαι το παρακάτω θέμα. Απο τότε που ο Κ.Πρα είχε την έμπνευση, να μας θυμίσει τα τραγούδια και τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Μερικοί είχαν ενθουσιαστεί δικαιολογημένα, όπως ο Δ. Ανδρέου. 
Ο Κ. Κρικέλης είναι, εκτός των άλλων, και μουσικός. Μας κατέθλιψε μεν μερικές φορές, άθελά του (δεν είχε την ευθύνη) κι άλλες - τις περισσότερες - μας ευχαρίστησε πάρα πολύ. Και ο Κ. Πρα και ο Κρικέλης αγαπούν πολύ τη μουσική κι ασχολούνται πιο συστηματικά απο τον υπογράφοντα αλλά κι απο άλλους της μεγάλης μας παρέας.
Στο internet μπορεί ο καθένας να βρεί ότι γουστάρει απο τραγούδια, στίχους, μουσική. Χιλιάδες σελίδες με χιλιάδες πληροφορίες. Αφθονία! 


Σ' όλους μας αρέσει η μουσική, πως να το κάνουμε...


Στον τόπο μας, στους Αμπελόκηπους έχουμε μουσική παράδοση; Μάλλον όχι, μολονότι διαθέτουμε δημοτικό Ωδείο αλλά και ιδιωτικά σχολεία μουσικής. Η ύπαρξη και η λειτουργία τους φανερώνει την αγάπη του κόσμου και την διάθεση να ασχοληθούν. Όμως δεν υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα με συστηματική παρουσία και αντοχή στο χρόνο. Λείπει βέβαια και η υποδομή σε εγκαταστάσεις καθώς και σε τεχνική υποστήριξη, στούντιο ηχογραφήσεων κλπ.
Θίγω με δυο-τρείς κουβέντες το θέμα, επειδή είναι πολύ μεγάλο κι επειδή έχω άλλο σκοπό.
Θα ήθελα, λοιπόν, να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε, εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εστία μουσικής σ' ενα απο τα υπάρχοντα και διαθέσιμα κτίρια του στρατοπέδου. Σκέφτομαι για παράδειγμα, ότι θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε, σε ψηφιακή μορφή, όλη την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Απο την τουρκοκρατία μέχρι σήμερα. Όλο το δημοτικό τραγούδι, όλο το ρεμπέτικο, όλο το λαϊκό, ότι τέλος πάντων συνιστά αυτό που λέγεται ελληνική μουσική. Με όλη τη βιβλιογραφία για τους δημιουργούς του. Δεν είναι βέβαια δική μας δουλειά να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο έργο. Ας είναι η πρωτοβουλία δική μας. Έτσι ο δήμος μας θα αποκτήσει ένα θεμέλιο και μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα αλλά και τον υπόλοιπο ελληνισμό. Στον ίδιο χώρο μπορεί να στεγαστεί κι ένα μοντέρνο και πλήρως εξοπλισμένο μουσικό στούντιο ηχογραφήσεων κι επεξεργασίας της μουσικής, που έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω να υπάρχει σ' όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Δημόσιο εννοώ. Μπορεί βέβαια, να υπάρχει κάποιο μικρό, που όμως δεν το γνωρίζω.
Ανάλογη δουλειά έχει γίνει στο Κάντιθ της Ισπανίας και χρηματοδοτήθηκε απο κονδύλια της Ε.Ε. Μάλιστα έφτιαξαν και το πλέον μοντέρνο σε εγκαταστάσεις Μέγαρο Μουσικής. Ήταν δουλειά του δήμαρχου της πόλης...
Τί λέτε;

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΥΔΑΤΗ ,θέλω να σε ακούσω στο ΜΕΓΑΡΟ και άσε τα μεσοβέζικα για Αμπελόκηπους. Είμαι σίγουρος ότι τόχεις.
Στα υπόλοιπα βρίσκω υπέροχη την σκέψη σου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Aγαπητέ Υδάτη, "ιστορία φτιάχνουν οι παρέες". Ενας δυο άνθρωποι με μεράκι να βρεθούν που να αρχίσουν να συγκεντρώνουν και να ταξινομούν το τεράστιο έργο της ελληνικής μουσικής (ίσως το μεγαλύτερο παγκοσμίως) είναι η ΑΡΧΗ και το ΚΙΝΗΤΡΟ για να στεγαστούν σε ένα χώρο όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι (αφού λύσουν νομικά θέματα με την ΑΕΠΙ, την εταιρία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων). Προσωπικά δεν έχω το χρόνο αλλά και το άμεσο κίνητρο να ασχοληθώ, όμως η ιδέα είναι εξαιρετική (βλ. ΚΙΑΘ). Για το στουντιο που αναφέρεις, υπάρχει ένα πολύ καλό ημιδημοτικό στούντιο στο δήμο μας, στον πέμπτο όροφο του δημοτικού ωδείου, στημένο από ανθρώπους με αγάπη για τη μουσική και όχι κάποιους μάλλον αδιάφορους δημόσιους υπαλλήλους, άσχετους με το αντικείμενο της ηχογράφησης, που δεν έχει λύσει ακόμα το καθεστώς λειτουργίας του. Αντίστοιχα, ελάχιστα με τάση προς το μηδέν είναι τα μουσικά συγκροτήματα που υπάρχουν στο δήμο μας και το επίπεδό δεν δικαιολογεί την ύπαρξη κάποιων φοβερών υποδομών. Ακόμα κι αν τις φτιάξουμε ποιος θα τις στελεχώσει? (Κάτι αντίστοιχο λέγαμε για την ιδέα της όπερας που είχε πέσει λίγα χρόνια πριν- ότι η καλλιτεχνική υποδομή στο δήμο είναι ανύπαρκτη και θα έπρεπε να στελεχωθεί από επαγγελματίες- κάτι που το κάνουν σωστά οι ιδιώτες και όχι ένας δήμος- δυστυχώς)
Αρχίστε να μαζεύετε τραγούδια και στην πορεία, όπου μπορώ, θα είμαι αρωγός
Κ. Κρικέλης
(Οι μουσικοί που συνεργάζομαι και έχουν ένα καλό επίπεδο είναι από όλη τη Θεσσαλονίκη και μόνο δύο από Αμπελόκηπους σε σύνολο 8)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγκαθε μ'αρεσουν πολυ οι σκεψεις του υδατη αλλα στο μεγαρο παει πολυ.Εγω που τον ακουσα να τραγουδαει ζωντανα θα προτεινα να περιοριστει στο μπανιο του.
Περα απο την πλακα ομως καποιοι Δημοι χρησημοποιησαν τετοιου ειδους λογικες σαν μοχλους αναπτυξης της περιοχης τους.
Χρειαζεται μεγαλη, κι οχι μονο ηλεκτρονικη,συζητηση.
ΕΛ ΣΙΝΤ.
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Κάποτε -το 1998- με τον τότε συνεργάτη μου, δώσαμε τεράστιο ποσό για την εποχή (περίπου 8.000.000 δρχ), για να φτιάξουμε μιά μουσική βάση δεδομένων και πάνω σ' αυτήν κάποια site με πληροφορίες δισκογραφίες, ιστορικό κλπ καλλιτεχνών. Τα προβλήματα πολλά (νομικά, δισκογραφικές, συγκέντρωση του υλικού). Το εγχείρημα δεν απέτυχε, αλλά δεν έγινε και αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Το site υπάρχει ακόμα είναι πετυχημένο αλλά δεν ασχολείται με την καταγραφή πια παρα μόνο με την μουσική επικαιρότητα. Το θέμα το κατέχω καλά,έχω συμμετάσχει έκτοτε σε πολλά ανάλογα project σε επαγγελματικό πλέον επίπεδο. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μόνο από έναν μεγάλο ιδιωτικό φορέα μπορεί να υλοποιηθεί. Ή από έναν μεγάλο δημόσιο φορέα. Όπως ψηφιοποιείται το αρχείο της ΕΡΤ, η το αρχείο του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η ιδέα είναι παλιά, και αυτό που απέτρεψε την πλήρη εφαρμογή της μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, είναι πιστεύω ο όγκος της δουλειάς και η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα ασύμφορο. Καλύτερο ανάλογο portal είναι το http://www.allmusic.com/ που όμως απευθύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν θέλετε μπορώ να σας ενημερώσω περαιτέρω

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!